home Header Image
home Header Image
Untitled Document

Tips

VERSCHEPING:

Wij hebben onze auto van Rotterdam naar Kaapstad, Zuid Afrika verscheept (verschepen vanuit Antwerpen is ook een prima optie, misschien nog wel makkelijker dan vanuit Rotterdam). Zuid-Afrika is een zeer westers land, waar de douane- en haven afhandeling redelijk straight-forward is en waar geen/nauwelijks sprake is van enorme bureaucratie, corruptie en omkoopperikelen (wat je in veel andere Afrikaanse landen wel zal tegenkomen). Daardoor gaat het inklaren vlot en eenvoudig. Kies voor een grote haven waar veel lading naartoe moet, dan gaat de verscheping het snelst. (Voorbeelden: Kaapstad, Durban en Port Elizabeth.) En probeer te verschepen zonder overslag van de container van het ene schip op het andere, want dat kan vertraging veroorzaken, zeker als wordt verscheept naar een kleine haven, waar niet zoveel vracht naar toe gaat. Wij hebben van Rotterdam naar Kaapstad verscheept met de firma Damco, die verscheept via Maersk. Totale kosten voor de verscheping van Rotterdam naar Kaapstad (inclusief alle kosten in de haven van Rotterdam en Kaapstad): ca. € 2.800,-. Het contact met Damco liep in het begin soepel maar werd steeds minder. Vanuit het buitenland werd gewoonweg niet gereageerd op onze mails en onze telefoontjes. Wat dat betreft dus geen aanrader.

In Kaapstad hebben wij een agent in de arm genomen (Peter Schulz, email: service@universalfreight.co.za URL: www.universalfreight.co.za), die alles binnen 2 dagen geregeld heeft en ons alle officiële facturen kon laten zien.

Wij hebben onze auto in een container naar Buenos Aires (BA; volgens verhalen de haven in Zuid-Amerika met de minste corruptie) verscheept, vanuit Kaapstad (Zuid-Afrika) met de rederij MSC (Meditarrenean Shipping Company). De verscheping is geregeld door CD Shipping. Zij hebben alles heel erg snel en netjes geregeld. De overtocht duurt in het kortste scenario 14 dagen met een Roll on Roll off schip van Volkswagen. Voor ons duurde het iets meer dan een maand (hou daar rekening mee!). De boot ging van Kaapstad naar Las Palmas (Canarische Eilanden) en vandaar naar BA. Er zijn nauwelijks boten die vanuit Kaapstad rechtstreeks naar BA varen. Wij hebben puur voor de verscheping en douane afhandeling in Zuid Afrika vanaf zijn bedrijf naar Buenos Aires ZAR 19.000,= betaald. Contactgegevens: Wolfgang Vogel, telefoon: +27 21 700 2680 of mobiel: +27 (86) 5060918, email: wvogel@cdshipping.co.za. Wolfgang spreekt Engels en Duits.

In de haven van BA hebben we nog een keer USD 1.900,= moeten betalen om de auto in te klaren. Dit inklaar tarief verschilt per land en BA is een van de duurste havens wat dat betreft. We zijn reizigers tegekomen die hebben verscheept van of naar Cartegena, Colombia en daar is het inklaren ongeveer de helft goedkoper. (En als je verscheept naar Amerika, Florida betaal je bijna niets voor het inklaren). We spraken reizigers die zelf alles hebben geregeld in de haven. De voorwaarde is dan dat je wel redelijk Spaans kunt spreken of in ieder geval verstaan want je moet van hot naar her om formuliertjes te halen, in te vullen en te laten ondertekenen. De kosten schijnen (!) dan tot circa US $ 850,- beperkt te blijven.
De afhandeling in BA hebben German en Francisco Weber voor ons geregeld. Keurig, snel en professioneel maar niet goedkoop. Hij kent de weg en de mensen in de haven van BA heel erg goed! Telefoon: +54 11 5128 3200 of +54 11 5128 3201 of +54 11 5128 3203 of +54 11 5128 3202. Email: info@webersi.com.ar

Het verschepen van Buenos Aires naar Antwerpen hebben wij weer via Weber geregeld. Verschepen met Grimaldi (wordt heel veel gebruikt door reizigers, zowel RoRo als in een container) zou in ons geval betekenen dat onze container ongeveer 14 dagen in de haven zou staan. Daar hadden wij geen trek in (je moet er ook voor betalen!) dus hebben we voor de duurdere MSC gekozen. Inclusief havenkosten in Buenos Aires hebben we US $ 4.200,- betaald. We hebben verscheept naar Antwerpen omdat de afhandeling daar (tip van vrienden van ons) erg makkelijk schijnt te zijn. MSC heeft ons echter driemaal een ander schip laten zoeken omdat 'onze' boot overboekt was. Dat betekende dat we uiteindelijk toch twee weken vertraging in de haven van BA hebben opgelopen.

Een Carnet de Passages is in de landen die wij bezocht hebben in Zuid Amerika niet nodig! Aan de grens krijg je telkens een tijdelijk invoer document waarmee je tussen de 3 en 8 maanden kunt rondrijden in dat land. Kost niets!

We hebben nog wat meer contactadressen van verschepers (waar we zelf echter geen ervaring mee hebben). Mocht je daar interesse in hebben, mail dan naar ons op het mailadres via deze site. (Zie de pagina "Wij".)

Verder hebben wij elke keer het transport verzekerd, de zogenaamde G13 verzekering wat inhoudt dat je de verzekerde waarde terug krijgt als de container niet (of gehavend) aan komt in de haven van bestemming (ongeveer 1% van de containers valt overboord, wereldwijd gezien). Bij Vlasblom & Visser in Rhoon, bij Rotterdam, kun je dat doen voor 1% van de verzekerde waarde. Snelle en goede service! Zie: http://www.vlasblomvisser.nl/ Onze contactpersoon was Mark Bilderbeek: Email: m.bilderbeek@vlasblomvisser.nl en telefoon: +31 10 2667 888.

HUIS VERHUUR: Dat kan je regelen via de makelaars die veel verhuren aan expats, zoals JLG in Amsterdam. Zij zoeken een huurder, stellen een huurcontract op, e.d.

REISVERZEKERING en ZIEKTEKOSTEN VERZEKERING: Wij hadden een reis- en (aanvullende) ziektekostenverzekering bij JoHo Special ISIS afgesloten. Heel veel info over verzekeringen voor reizigers, maar ook andere informatie voor wereldreizigers (zoals wel of niet uitschrijven bij de gemeenten) vind je op de website van JoHo www.joho.nl. Ook als je informatie wilt hebben over werken in het buitenland en dergelijke.

AUTOZAKEN (wegenbelasting, carnet, schorsing uit wegenbelasting)

  1. De regel is simpel: als je met je auto wilt rijden moet je belasting betalen - ook al rijd je helemaal niet in Nederland - en ben je verplicht een verzekering te hebben - ook al is die in de betreffende landen helemaal niet geldig. Een verzekeraar zal in principe je verzekering niet opheffen tenzij je kunt aantonen dat je de auto hebt geschorst. Maar je kunt niet schorsen, want je rijdt met de auto en je betaalt dus belasting. Dus komt het er op neer dat je deze kosten moet blijven betalen. Onze oplossing: auto via internet schorsen zodra je Europa uit bent. En vergeet die niet te verlengen na een jaar, ook dat kan via internet.
  2. Nog zo'n simpele regel: je moet jaarlijks je auto laten keuren. Als je de instantie vraagt hoe dit werkt als je dan in Zuid-Amerika zit is het antwoord: "dan moet je maar terugkomen". Nu zul je niet gepakt worden op de weg omdat ze in Afrika geen fotocamera's hebben staan maar theoretisch kun je wel een boete krijgen als ze je eruit pikken bij een random-computer-controle in Nederland. Wij hadden daar dus geen last van, omdat we de auto geschorst hadden.
  3. Carnet de Passage ('paspoort' en borg voor auto) is nodig in oa Afrika en regel via de ADAC in Duitsland.

WA-VERZEKERING AUTO: in veel landen ben je verplicht een autoverzekering (WA) af te sluiten. Zie de de tips bij de continenten en de landen.

CHECKLIST VOORBEREIDINGEN WERELDREIS:
- Geld sparen, budgetteren
- Banen opzeggen of sabbatical (onbetaald verlof) regelen
- Vliegtickets: around the world ticket of niet? Is pas interessant bij meer vluchten naar meer continenten.
- Auto kopen
- Terreinrijden met LC club, sleutelcursus, klussen aan de auto
- Verscheping auto regelen
- Verhuur huis regelen
- Visa voor landen aanvragen
- Carnet de Passage: Carnet (paspoort en borg voor auto) is nodig in Afrika, regel via de ADAC in Duitsland
- Reisgidsen lezen, plannen reis: welke landen, wanneer (rekening houdend met regenseizoenen).
- Reis/ziektekosten verzekering: tegenwoordig voldoende keus uit verzekeringen voor lange reizen, zie www.joho.nl.
- Vaccinaties, malariapillen
- Website bouwen, visitekaartjes maken
- Paklijst maken: wat nemen we allemaal mee?
- Laptop, GPS en satelliet telefoon kopen

Veel informatie over de voorbereidingen van een dergelijke reis is ook te vinden op www.slippersopreis.nl.

 

Nederland