home Header Image
home Header Image

WIJ

Even voorstellen

Wij zijn Harald Veenker & Mariska van der Leij en wonen samen in Amsterdam. We zijn, niet echt verrassend, gek op reizen, zowel dichtbij als ver weg. We hebben (korte) reizen gemaakt door onder andere Frankrijk, Noorwegen, Ierland, Spanje, Egypte, Jordanië, Israel, Polen, Nepal, China, Tibet, Vietnam (+klein stukje Cambodja), Zuid-Afrika, Amerika, Marokko, ...

Har & Mar

In 2002 hebben we een half jaar gereisd door Australië, ook met een Toyota Landcruiser (bush-) camper. Toen we terugkwamen namen we ons voor: dat doen we snel nog een keer. Dat duurde langer dan toen gedacht, vanwege banen en studie (Har), maar 9 jaar later kwam het er dan toch van. Eind 2009 besloten we om het plan echt door te zetten: een jaar reizen, dat was het plan! We vertrokken augustus 2011 en kwamen in augustus 2012 weer terug. We reisden weer op dezelfde manier als we in Australië deden: met onze eigen Toyota Landcruiser, ingericht als camper, dit keer gekocht in Nederland. Op reis met ons eigen vervoer (en met een 4x4 kunnen we ook nog eens (bijna) overal komen) en ons eigen huis, dat is ideaal!

In april 2010 kochten wij de Toyota Landcruiser voor onze reis in Egmond aan Zee van Jaap en Annette, die ermee in Afrika hebben gereisd. Een HZJ78. Een enorm stoer ding, goed onderhouden. Met bijna alles erop en eraan wat we in ons hoofd hadden, en meer… Een hefdak (met dakluik om sterren en dieren te kunnen kijken) zodat we 'boven' kunnen slapen. Met zonnepanelen waarmee de huishoudaccu wordt opgeladen. En ingericht met veel kastruimte, tweepits kookstel, gootsteen, warm en koud gefilterd water enz. We hebben hem voor vertrek eerst 3,5 week uitgeprobeerd in Marokko en dat beviel heel goed. Natuurlijk waren er allerlei kleine dingen, handigheidjes en slimmigheidjes, die we nog wilden wijzigen. Daar is Harald nog maanden mee bezig geweest.

Op 15 augustus 2011 stapten wij in het vliegtuig naar Kaapstad, onze Landcruiser achterna die we een paar weken eerder op de boot hadden gezet. Inmiddels zijn we terug van een 12 maanden durende reis door zuidelijk en oostelijk Afrika en Zuid-Amerika. We reisden over ruige wegen en door indrukwekkende landschappen. We hebben veel mooie dingen gezien, avonturen beleefd, actieve dingen gedaan en leuke mensen ontmoet.

Het waren 366 fantastische dagen! Wat is de wereld toch mooi en indrukwekkend. Soms kunnen we zelf nauwelijks geloven dat we dit werkelijk gedaan hebben.

Een jaar reizen, waarom?
Waarom niet? Nu zijn we nog gezond en we hebben genoeg geld gespaard. Werken kunnen we ook wel weer na onze reis. Vrijheid, doen wat je wilt, leven bij de dag, los van materie, dagelijkse beslommeringen en wereldproblemen. Prachtige dingen zien, leuke mensen ontmoeten. Waarom zou je dat niet doen? We vonden het geen probleem dat we veel niet wisten van te voren: hoe zijn de wegen, hoe gaat het bij de grenzen, zijn er voldoende campings in Afrika en Zuid-Amerika? Allerlei zaken die we – ondanks veel nazoeken op internet – niet precies wisten. Maar anderen doen het ook, dus waarom zou het ons dan niet lukken?

Weer thuis en nu? Fotopresentaties geven over onze reis
Waarom een jaar op reis? En waarom met een eigen auto? Wat komt er allemaal kijken bij (het voorbereiden van) zo'n reis? Een paar van de vragen die veel mensen ons stellen. Daar geven we graag antwoord op. Daarnaast hebben we veel prachtige foto's, grappige filmpjes en interessante en spannende verhalen over onze reis. Dat alles brengen we met veel enthousiasme en een tikje humor over op onze toehoorders tijdens onze fotopresentaties. Een mooie manier om onze reis 'opnieuw' te beleven en de herinneringen levendig te houden.

We verzorgen fotopresentaties over enkele van de landen of over een van beide continenten die we hebben aangedaan, of over de hele reis. We zijn te boeken tegen een kleine (onkosten)vergoeding.

WIJ